Biciklijada 2022. – kako je bilo

  1. Buševska biciklijada

U nedjelju 12. lipnja 2022. godine održana je sedma po redu Buševska biciklijada u organizaciji Udruge Moj Buševec, kojoj se priključila i novoosnovana Udruga mladih Moj Buševec. Središnje mjesto okupljanja bilo je na Trgu Seljačke sloge u Buševcu.

U prijepodnevnom programu koji je počeo u 11.00 sati organizirao je Biciklistički klub Sljeme iz Zagreba dvije utrke za svoje članove.

Poslije podne u 15.00 sati održana je u rekreacijska vožnja biciklima od Buševca, preko Turopolja i Rakitovca do Vukovine, gdje su članovi udruge „Vukovina u srcu“ organizirali zajedničko druženje. Nakon kraćeg zadržavanja biciklisti su se istim putem vratili na cilj u Buševcu.

Prije početka rekreacijske utrke organizator je podijelio prvim prijavljenim sudionicima vožnje sto pedeset majica 7. Buševske biciklijade koje su izrađene uz sufinanciranje Zagrebačke županije. Ukupno je u rekreacijskoj vožnji sudjelovalo oko dvjesto biciklista.

Trg Seljačke sloge bio je posebno uređen za ovu prigodu. Uz šatore, stolove i klupe postavljeni su veliki lukovi s natpisima Start i Cilj i postavljeno postolje za proglašenje pobjednika. Tijekom vožnje organizirana je bila policijska i medicinska pratnja, a svi su biciklisti besplatno dobili dovoljan broj boca s vodom za piće.

Uz bicikliste okupio se na Trgu Seljačke sloge veliki broj posjetitelja iz Buševca i okolnih mjesta svih dobnih skupina. Gostima je ponuđena hrana i piće koju su pripremali članovi udruge. Posebna je atrakcija bila izložba starih vozila koju je pripremila udruga ljubitelja Oldtimera iz Velike Gorice. Za dobro raspoloženje pobrinula se i glazba.

Članovi Udruge Moj Buševec uredili su i posebno označili besplatno parkiralište za sve goste.

Udruga Moj Buševec potpomognula je humanitarni projekt velikogoričke udruge Buvljakuše pod nazivom Putovanje za život i omogućila im prikupljanje donacija radi nabave posebnog motornog vozila prilagođenog za prijevoz invalidne osobe Josipe Smolčić iz Buševca, koja je teško stradala u prometnoj nesreći.

Svojom organiziranošću i velikim posjetom kao i povoljnim odjekom u javnosti  7. Buševska biciklijada potvrdila je svoju opravdanost i obvezuje Udrugu Moj Buševec da nastavi ovu tradiciju.